Fritid

Århus

Århus

ARoS
ARoS er et ret specielt kunstmuseum i Århus, som har udmærket sig med mange fantastiske udstillinger gennem årene. ARoS blev faktisk etableret tilbage i 1859, men har dog kun ligget på den nuværende lokalitet, i midt Århus, siden 2004. Det er et spektakulært billed- og oplevelseshus for børn såvel som voksne. Det er et sted, hvor man kan gå på opdagelse i den danske guldalder og modernisme samt internationalt nutidskunst og meget andet.

ARoS er et sted for nysgerrige folk kan blive behaget, udfordret og oplyst gennem deres mange fantastiske udstillinger. Hvert år har ARoS også flere forskellige særudstillinger, både fra danske og internationale kunstnere. De seneste år hat man for eksempel haft Edvard Munch, Christian Lemmerz og mange flere. Denne dynamik giver mulighed for, at man hele tiden kan opleve noget nyt for hvert besøg.
Når man taler om ARoS, så kan man ikke komme udenom det arkitektoniske bag bygningen. Bygningen er nemlig inspireret af Dantes Guddommelige Komedie, og med Your Rainbow Panoramas færdiggørelse i 2013, blev forbindelsen mellem himmel og helvede fuldent. Helvede ses i de 9 rum på museets nederste etage, der symboliserer de 9 kredse i Inferno.
ARoS er altså noget for sig selv, både når man snakker om selv udstillingerne men så sandelig også omgivelserne, hvor disse bliver holdt. Derfor er der helt sikkert også noget for enhver smag.

Musikhuset
Efter mangen års snak og diskussion blev der endelig besluttet, at der skulle være et musikhus i Århus. I 1982 stod denne bygning færdig. Der var en kæmpe fest, og bygningen er da også blevet brugt flittigt siden. Der findes mange forskellige musikalske indslag i Musikhuset Aarhus, blandt andet fordi at både Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Opera og Børneteateret Filluren har hjemsted her. Desuden ligger der også en forrygende café og restaurant, Johan R, så man kan få et dejligt måltid og musikalsk oplevelse.

De mange forskellige musikindslag, som gør, at der helt sikkert er noget for enhver smag, store som små. Dette giver mulighed for, at hele familien kan nyde en fantastisk dag i Musikhuset Aarhus.

Prismet Århus
Prismet er 63 meter højt og i 18 etager ved Ceres krydset i Århus. Det huser ca. 13.000m2 kontorer med mange forskellige firmaer som Obton og Koncenton og har 4.100m2 overdækket parkering

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum er et forhistorisk museum, som ligger på Moesgaard Herregård lidt uden for Aarhus. I 2014 blev der indviet en ny stor museumsbygning, som giver mulighed for nogle fantastisk udstillinger indenfor, samtidig med at det arkitektoniske er helt fantastisk. Moesgaard Museum er ikke lige som andre museer, da det er kategoriseret som et lokalmuseum og specialmuseum for arkæologi og etnografi.

Moesgaard Museum sætter især fokus på den danske forhistorie, og derfor kan man også gå på oplevelse med vikingerne og jernalderbønderne samt andre historiske perioder. Desuden har museet selvfølgelig også udstillinger fra andre landes forhistorie. I sommeren 2015 kunne man for eksempel opleve de kinesiske terrakottakrigere, som har en fantastisk og dramatisk historie bag dem.

Moesgaard Museum er et sted, hvor store som små kan gå på oplevelse og få rigtig meget ud af. Der er noget for enhver stil, og de levende udstillinger gør det hele lidt mere spændende. Museet er perfekt på både en regnvejrsdag og solskinsdag, da det ligger i et fantastisk område, hvor man også kan gå på oplevelse i naturen.

Vikingemuseet
Vikingemuseet er et meget specielt museum, som ligger i Aarhus centrum i Nordeas kælder. På vej ned af trappen til udstillingslokalet er det som om, man rejser tilbage til vikingernes by, Aros. De fund man ser vidner nemlig om et Aarhus i vikingetiden, som fungerede i bedste velgående. Aarhus var nemlig allerede dengang en stor handelsby med kontakter i både nord, syd og øst.

Historien bag Vikingemuseet starter tilbage i starten af 1960’erne, hvor det gamle Hotel Skandinavien blev revet ned, for at gøre plads til den nuværende bygning, som i dag huser Nordea. Da man rev bygningen ned, undersøgte arkæologer grunden, og her fandt man en masse fantastiske genstande fra vikingetiden. Ved udgravningen fandt man blandt andet huse, brønde, hegn, værktøjer, keramik, skeletter og meget andet.
Vikingemuseet har en fantastisk historie at fortælle om det gamle Danmark og de berygtede vikinger. En historie som har være med til at forme dette land, og som er interessant for både voksne og børn.

Møllestien
Møllestien er en hyggelig lille gade, som ligger i hjertet i Aarhus. Dette er dog ikke noget, man rigtig ligger mærke til, da der er noget helt vildt idyllisk over husene og stokroserne, som står så evigt fint op af de farverige murer. Husene er typisk bygget mellem 1870-1885, og giver en illusion om, at man er gået ind i en tidslomme, som er så fin og så skrøbelig. Hvis man vil et hurtigt smut væk fra storbyens pulserende liv, kan en tur til møllestien fjerne alt stress og ræs.

Jydsk Væddeløbsbane
Jydsk Væddeløbsbane er en ægte perle i udkanten af Aarhus. For det første ligger den i et fantastisk område ude ved Mindeparken og Marselisborg, hvor der er rig mulighed for at koble af og føle sig et med naturen. Derudover er det helt fantastisk at se de store dyr træne og konkurrere, samtidig med at man nyder en hjemmesmurt madpakke på de grønne tribuner. Det er et fantastisk sted at koble helt af, så man kan klare hverdagen med overskud.

Dyrehaven
Dyrehaven blev etableret tilbage i 1932 ude i Thors Skov lidt syd for Aarhus midtby. Det skønne ved Dyrehaven er blandt andet, at der er fri adgang for publikum fra klokken 8 om morgenen til solnedgang hver dag. Dette giver mulighed for, at alle i løbet af dagen kan komme ud og nyde den skønne natur.

Udover at kunne kigge på skøn natur så finder man også flere forskellige dyrarter i skoven. Deriblandt ser man blandt andet sika- og dåvildt samt vildsvin. Dyrene er normalt ikke farlige, men man skal være opmærksom på, at det er vilde dyr, og derfor skal man heller ikke stresse eller irritere dem, da de godt kan finde på at forsvare sig selv. Man må gerne fodre dem, men vær opmærksom på, at du ikke overskrider nogle grænser.

Marselisborg
Lidt uden for Aarhus centrum ligger den fantastiske del Marselisborg, som har rigtig mange forskellige spændende attraktioner at tilbyde. Har kan man blandt andet vælge at besøge Marselisborg Slotspark. Slottet stod færdigt i 1902, men det var dog først i 1047, at parken blev åbnet for offentligheden, når kongefamilien ikke befandt ser her.

Lige uden for Marselisborg Slotspark ligger Mindeparken, som er et fantastisk stort og dejlig grønt areal, som kan bruges til rigtig mange forskellige aktiviteter. Der er blandt andet en legeplads, et fitnessområde, forskellige haverum, og derudover er der selvfølgelig også mulighed for en hel fantastisk gåtur, hvor man kan få lov til at slappe af fra storbyens pulserende hjerte.

Den Gamle By
Den Gamle By eller Danmarks Købstad åbnede dørene for publikum første gang i 1914. Dengang var frilandsmuseet meget beskeden, men i dag finder man 75 huse, som er med til at fortælle historien om det gamle Danmark. Nogle er husene kan dateres tilbage til 1500-tallet. De fleste af bygningerne er fra 1500- til 1800-tallet, men der er dog også kommet en moderne bydel med huse fra 1900-tallet.

Den Gamle By er en tidslomme tilbage til det gode gamle Danmark. I byen vil du kunne gå på oplevelse i folks stuer og værelser samt diverse forskellige butikker, hvor man kan få smagsprøver fra en gammel tid. det er en sjov oplevelse for store som små, da det er en historie, som har haft indflydelse på os alle på den ene eller anden måde.

Tivoli Friheden
Tivoli Friheden er en forlystelsespark, som ligger lidt uden for Aarhus bycentrum ved Marselisborg Skov. Det er lidt uvis, hvornår Tivoli Friheden første gang åbnede for publikum, men det må siges, at der er kommet mange forandringer siden. I dag finder man 4 rutsjebaner samt 40 andre forlystelser og boder.

Tivoli Friheden er et sted, hvor familier samles for at nyde hinandens selskab og få en rigtig god oplevelse. Udover de sjove forlystelser vil der fra tid til anden være forskellige koncerter, som man vil kunne nyde. Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at nyde et fantastisk måltid efter en lang dag med sjov og masser af oplevelser.

Aarhus Gågade
Aarhus Gågade er bland andet en 1 kilometer lang strøgstrækning, som går fra Bruuns galleri ned til Latinerkvarteret. Hertil kommer der selvfølgelig også en masse små sidegader med fantastiske butikker og cafeer. Aarhus Gågade har rigtig meget at byde på både for børn og voksne. Det store udvalg af butikker gør, at man kan finde noget for enhver smag. Desuden ligger der også en masse hyggelige cafeer og restauranter, som helt sikkert er et besøg værd. Lige meget vejret så er der helt sikkert noget at lave i Aarhus Gågade.

Botanisk Have Aarhus
Nogle gange kan der være brug for at komme lidt væk fra storbyens pulserende liv, komme ned i gear og slappe helt af. Aarhus har nogle forskellige oaser rundt om i byen, som lige nøjagtigt er med til dette. Et af disse steder er Botanisk have Aarhus. Haven ligger ved siden af Den Gamle By, og er det perfekte sted for familier at tage en hygge dag i smukt vejr.
Ved at gå rundt i de forskellige rum, som haven består af, vil man opleve en indre ro, som kan fjerne alt stress og jag. Det er en rigtig god mulighed for at komme ud i naturen og nyde denne, og selvom haven ligger i byens hjerte, kan dette ikke mærkes.

Steno Museet
Steno Museet er også kendt som Danmarks Videnskabshistoriske Museum. Det blev indviet tilbage i 1994, og er beliggende i Aarhus Universitetspark. Det specielle ved Steno Museet er blandt andet, at det er landets eneste museum, som fortæller de matematiske-fysiske fags historie.
De forskellige udstillinger på Steno Museet viser lægevidenskabens og naturvidenskabens udvikling fra de tidligste tider til i dag. Derudover er der nu også kommet et planetarium, så der bliver sat ekstra fokus på det umålelig store himmelrum, som nok fascinerer os alle sammen lidt. Steno Museet er et meget lærerigt museum, som sætter fokus på, hvorfor verden er, som den er, og det er helt sikkert et sted alle kan lære noget nyt.

Besættelsesmuseet i Aarhus
Besættelsesmuseet er et museum, som sætter fokus på Aarhus’ historie under besættelsen ved 2. verdenskrig fra 1940-1945. Udstillingen sætter især fokus på borgernes hverdag med mørklægning, rationering og andre restriktioner. Desuden kan man også se tysk militærudstyr samt propaganda fra både de allierede, aksemagterne og Danmark.
Museet ligger i det gamle Gestapo hovedkvarter, som var aksemagternes hemmelige politi. Derfor kan man blandt andet også se en original Gestapo celle, som blev brugt under krigen. Museet fortæller en fantastisk historie om byens knap så smukke fortid, men en historie som er vigtig for os alle.

Naturhistorisk Museum Aarhus
Naturhistorisk Museum Aarhus er det næststørste af sin slags i hele Danmark med over 19 millioner dyr i sin samling. Museet ligger i Aarhus Universitetspark, og de samarbejder tæt med universitet, og har for eksempel også et laboratorium ude i Molsbjerge.
Naturhistorisk Museum Aarhus er det perfekte museum for børn. Man har nemlig mulighed for at prøve en helt masse forskellige forsøg. Man kan for eksempel se om, man kan springe længere end en puma. Man kan også se om, man kan samle et fåreskellet og komme med til en dissektion. Der er mange muligheder for aktivt at deltage samtidig med, at man lærer noget om, hvordan verden hænger sammen.